Vi välkomnar besökare på med respekt och ansvar. Under 2024 följer vi myndigheternas riktlinjer och anpassar vår verksamhet för din, våra djurs och vår skull. Aktiviteterna är utomhus, med begränsat antal deltagare så att vi alla kan hålla ett hänsynsfullt avstånd. Det finns möjlighet att tvätta händerna. Vi tar inte ut någon avgift om du bokar av sent på grund av sjukdom.

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Mittlandets Hemligheter

september 13 @ 14:00 - 16:00

sek195

Mittlandets Hemligheter – där natur och kultur möts

Upptäck Mittlandets hemligheter – guidad tur i det historiska landskapet i Törnbotten med Ölandsguiden Caroline. Mittlandet Öland har en lång och spännande historia, från stenåldern till idag. När betesdjuren minskade i antal växte träd, hassel och buskar och gömde så småningom många boplatser och andra kulturlämningar. I byn Törnbotten i Algutsrums socken möts natur och kultur. Byns två gärden delas med en bäck till det södra och det norra gärdet. Norrgärdet är en del av Törnbotten, men räknas ibland som en egen by.

Följ med Caroline längs uråldriga vägar i Törnbotten. Dolt under Mittlandets gröna tak finns en rikedom av arter och kulturskatter. Se spåren av generationers arbete, från järnåldern fram till idag.

Många växter, insekter och fåglar i jordbrukslandskapet är mer eller mindre beroende av att landskapet används för jordbruk. När du går härifrån har du en förståelse för hur människan och hennes betesdjur traditionellt brukat marken.

Vilka spår kan vi se från det historiska landskapet? Med historiska kartor och digital teknik ger vi oss ut på en vandring längs bygatan och fägator i 1700-talet Törnbotten

Lätt vandring längs grusvägar och stigar, vandringsskor och jacka rekommenderas.

Pris 195 kr per person.

Fredag 13 september kl 14-16

Boka här!

Röster från guidningen:

”Tack Caroline för en intressant vandring i går! Det kändes så bra för mej att kunna fråga och få svar, jag hoppas att du inte tyckte att jag var dominant i mina frågor. Du kan så mycket och ditt liv tycks vara så olikt mitt och mina vänner. Jag är djupt imponerad av vad du tycks klara av. Jag har läst min flora och jag tror att du sa att den lilla rödlistade måran var åkermadd, jag hoppas det stämmer.Tack för gårdagens upplevelse!” Kerstin och John

”Hej! Vi vill tacka dig för en givande vandring den 12 augusti. Vi lärde oss mycket om landskapet och djuren och som bonus en hel del om all odling som ni håller på med.”
Hälsningar Bosse och Gunilla”

”Mycket kunniga och intressanta vandringar med Caroline. För er som vill veta mer och annat än det som står i turistguiderna!” Eva

Om guiden

Caroline är biologen med 15 års erfarenhet som naturguide, Ölandsguide, certifierad naturguide och certifierad skogsbadsguide. Hon har gedigen kunskap om naturen och lands

kapet och presenterar det på ett lättsamt och trevligt sätt. Därför blir en vandring tillsammans med Caroline en aha-upplevelse som ger minnen att ta med hem. För henne är varje guidning unik och hon anpassar den till deltagarna, oavsett ålder, intressen och förkunskaper.

Caroline är utbildad i HLR.

Detaljer

Datum:
september 13
Tid:
14:00 - 16:00
Kostnad:
sek195
Evenemang Kategorier:
,
Evenemang Taggar:
, , , , , , ,

Plats

Mittlandsgården
Törnbottenvägen 68
Färjestaden, Öland 386 90 Sverige
+ Google Map
Telefon
0737088632
Visa Plats-webbplats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *